General Rütbe İşaretleri General, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen unvan. Deniz Kuvvetleri’ndeki dengi “amiral”dir. Hitap ederken yalnızca korgeneral ve orgenerale “General” denilmekle birlikte, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar. General rütbeleri sırasıyla şöyledir: ✓ Tuğgeneral: Tugay Komutanı ✓ Tümgeneral: Tümen Komutanı ✓ Korgeneral: Kolordu Komutanı ✓ Orgeneral: Ordu Komutanı ✓ Mareşal: Ordu Komutanı olarak üç savaş kazanmış generallere verilen unvan. Ancak askerî görevlerin yanı sıra idarî görevlere yapılan atamalar nedeniyle her Tuğgeneral bir Tugay Komutanı veya her…
Read MoreYıl: 2018
MeteHan ve İlk Düzenli Ordu
Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluşu, Metehan’ın bu sistemi uyguladığı tarih olan milattan önce 209’dur. Bu tarih, bugün Türk Kara Kuvvetleri armasında da yer almaktadır. MeteHan Kimdir? Osmanlı tarihçileri tarafından Oğuz Kağan olarak adlandırılan Metehan, Hun İmparatorluğu’nun kurucusu Teoman’ın oğludur. M.Ö 234 yılında doğdu. Doğum yeri tam olarak bilinmemektedir. Fakat MÖ 209 yılında tahta geçtiği, 35 yıl boyunca imparatorluğunun başında kaldığı ve MÖ 174 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Tarihte Asya milletlerini tek çatı altında toplayan ilk hükümdardır. MeteHan Tahta Nasıl Çıktı? Çin yazıtlarında geçen hikayeye göre, babası Teoman, kendisi yerine üvey annesi…
Read MoreOrgeneral – Oramiral Rütbesi
Orgeneral rütbesi Orgeneral ne demek? Orgeneral kelimesi ne anlama gelir? Orgeneral nedir? Orgeneral rütbesi nedir? Orgeneral görevi nedir? Orgeneral nedir, ne demektir, kimdir, kime denir? Orgeneral nasıl olunur, olma şartları nelerdir? Orgeneral kaç yılda olunur, olmak için kaç yıl gereklidir? sorularının cevabını yazımızda bulacaksınız General, dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelimedir. Kelimenin Fransızca olmasıyla beraber telaffuzu ise Almancadan alınmıştır. General, albay ve kurmay albaydan sonra gelen ilk rütbedir. Tuğgeneral ile başlayarak, general seviyesine çıkılmış olur. Türk Ordusu’ndaki askeri rütbelerin sıralaması gönüllü olarak vatani görevini yapmakta olan er ve erbaşlardan başlamak üzere,…
Read MoreAstsubay Rütbesi
Astsubay Nedir? Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Olma Şartları Nedir? Astsubayların Özlük Hakları Nelerdir? Astsubay Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir? Astsubay Rütbeleri Nelerdir? Astsubat Maaşı Ne Kadardır? TSK’da Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Nedir? Astsubay, silahlı kuvvetlerde emir-komuta, eğitim, sevk, bakım, muharebe gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren er ve erbaşlardan kıdemli, subaydan kıdemsiz rütbeli asker. Astsubaylık, NATO bünyesinde bütün dünya ülkelerinde geçerli olan meslektir. Osmanlı Devleti ordularında Gedikli Zabit, Küçük Zabit, Hor Zabit, Kizir, Gedikli Küçük Zabit gibi isimler ile yer almıştır. Cumhuriyet döneminde ise önce Gedikli Zabit, sonra Gedikli Erbaş…
Read MoreAskerde Nasıl Çavuş Olunur?
Askerde Nasıl Çavuş Olunur? Askeri literatürde düzeni sağlamak adına emir komuta zinciri oluşturulmuştur. Bu sayede personelin daha disiplinli olması sağlanmış ve askeri nizam sağlanmıştır. Mete Han, ordudaki onlu sistemi kurduktan sonra askeri tarz değişiklik göstermeye başlamıştır. Artık on kişinin başına onbaşı denilen bir görevli verilmiştir. Böylece klasik anlamdaki ordu anlayışında ilk rütbe belirlenmiş oldu. Bu rütbeler; Mete Han’ın orduya vereceği emirleri askerlere iletmek, bu emirleri en iyi şekilde yerine getirmek için gerekli düzeni kurmak adına önemli rol üstlendi. Bu sayede ordudaki başarılar, dünya tarihini değiştirecek derecede artış gösterdi. Türk Ordusunun…
Read MoreAskeriyede Disiplinin Önemi
Askeriyede Disiplinin Önemi Dünya tarihi içerisinde birçok savaşı barındırmıştır. Bu savaşlardan kazançlı çıkan taraflar ; klasik dönemde asker sayısı çok olan devletler olmuştur. Askeri tekniklerin artması ve ordu anlayışının değişmesi ile birlikte başarıyı etkileyen faktörler değişmeye başlamıştır. Artık asker sayısı çok olan devletler değil, elinde bulundurduğu askeri en iyi şekilde kullanabilen devletler savaşları kazanmaya başlamıştır. Askeri literatürde bu başarıların sağlanabilmesi için yeni teknikler meydana gelmiştir. Artık ordudaki her askerin savaş tekniklerini bilmesi ve belirli bir düzende hareket etmesi gerekecekti. İşte bu düzeni sağlayacak olan tek güç askeri disiplindir. Askeri disiplinin…
Read MoreUzman Erbaş Eğitimleri
Uzman Erbaş Eğitimleri Askeri başarıların sağlanması, ülke güvenliğinin vazgeçilmez amaçlarındandır. Bu sayede ülkelerin dünya siyasetinde daha güçlü bir konumda olmaları sağlanır. Orduların güçlü olmasının en önemli noktası da düzen ve disiplinden geçmektedir. Türk Ordusu, şanlı tarihi sayesinde her zaman bu hiyerarşik düzenlemeyi genlerinde saklamayı başarmıştır. Ordumuzun geleneklerine uygun davranan personeller, aynı doğrultuda sisteme entegre olarak, düzenin devamının sağlanmasına katkıda bulunurlar. Burada ilk önemli olan aidiyet duygusudur. Personel olarak orduya katılan herhangi bir rütbedeki askerin, kendisini ordunun en önemli kişisi olarak yetiştirmesi gerekir. Böylelikle herkes işini en iyi şekilde yapmış olacaktır.…
Read MoreTürk Silahlı Kuvvetleri’nde Personel Uyumu
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Personel Uyumu Türk Silahlı Kuvvetleri, genlerinde yüzyıllara dayanan bir başarıyı saklamaktadır. Bu başarının sırları sayesinde, günümüzde dünyanın en iyi ordularından bir tanesi olarak lanse edilir. Türk Silahlı Kuvvetleri, her zaman görev başındadır. Özellikle karadan, denizden veya havadan gelebilecek bütün tehlikelere karşı önlemlerini alır. Sınır dışına yapılacak olan operasyonlarda gerekli hamleleri yerine getirir. Rehine kurtarma veya bölgesel yardımların yapılması konusunda, dünyadaki bütün devletlere öncülük eder. NATO ve buna benzer askeri yapılarda, verdiği askeri eğitimler sayesinde diğer orduların da gelişmesinde büyük rol alır. Aynı zamanda geliştirdiği askeri literatür sayesinde,…
Read MoreAskeriyede Hiyerarşinin Önemi
nsanlık tarihinin belki de en eski düzenlerinden bir tanesi, askeri ordulardır. Bu sayede tarihten günümüze bütün devletler, sınırlarını koruyabilmiş ve güvenliklerini sağlayabilmişlerdir. Tabi ki klasik devlet anlayışında fetih ve toprak edinme işlerini de ordu yerine getirmekteydi. 1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında milyonları aşan sayıda ordular, dünyanın bugünkü siyasi şeklinin ve ülkelerin sınırlarının belirlenmesini sağladı. Peki, hiç düşündünüz mü? Bunca kişi aynı anda ve senkronları bozulmayacak şekilde nasıl hareket ettiler. Herhangi bir düzensizlik, orduda görülecek en son emaredir. Tüm personel aynı anda ve aynı amaca hizmet eder. Bir manevra yapılacaksa…
Read MoreSubay Sınıfı Askeri Rütbe Yükselmeleri
Subay Sınıfı Askeri Rütbe Yükselmeleri Türk Silahlı Kuvvetleri, bünyesinde farklı rütbelerde personel bulundurmaktadır. Uzman ve astsubay personelin dışında, bu kişilere komuta kademesi için görevlendirilmiş subay sınıfı da bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçmiş bütün donanımlarında subayların önemi ve görevi büyük olmuştur. Askeri başarıların tekrarlanmasında ve sürekli hale gelmesinde, subay sınıfının yeri önemlidir. Subay sınıfı, Mete Han’ın Onluk Sisteminden beri süregelen bir uygulamadır. NATO ve benzeri askeri birliklerde de geçerliliği olan bir rütbedir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gerçekleşen emir ve hiyerarşik düzenden subaylar sorumludur. Alınacak karar ve verilen emirlerin çıkış noktası da yine…
Read MoreRütbe Nedir, Askeri Rütbelerde Düzen Nasıldır?
Rütbe Nedir, Askeri Rütbelerde Düzen Nasıldır? Türk Ordusu, tarihin uzun sürecinden beri dünya tarihinde çok önemli bir yer tutmuştur. Mete Han’ın onluk sistem uygulanmasının devreye girmesiyle, günümüz orduları bile bu sisteme ve sınıflandırmaya göre dizayn edilmektedir. Her on tane askerin başında bulunan ‘Onbaşı’, on tane onbaşından meydana gelen birliğin başında olan ‘Yüzbaşı’ ve on tane yüzbaşının olduğu birliğin başında olan ve sorumluluklarını üstlenen askere ‘Binbaşı’ rütbesi verilirdi. Bu sistem sadece kendi zamanında kullanılmadı, yüzyıllar sonrasında bile kendini korudu. Bu sayede günümüze kadar ulaşarak ordudaki yönetimi ve hiyerarşiyi kolaylaştırmıştır. Rütbe Nedir?…
Read MoreRütbe nedir?
Rütbe Nedir? Tanım: Sıra, derece, mertebe; devlet memurlarıyla halktan bazılarına verilen paye, ünvan (Türk Dil Kurumu). Askerlikte emir ve komuta zincirini çalıştırmak ve disiplini koruyabilmek için rütbe ihdas edilmiştir. Ayrıca hükümet emirlerinin yerine getirilmesi için amirle, memurluğun derecelerini tayin eden bir silsileye de ihtiyaç duyulduğundan, son asırlarda, sivil teşkilatta da rütbe meselesi ortaya çıkmıştır. Fakat zamanla hükümet şekilleri değişip amir ve memurun vazifeleri tayin edildiğinden rütbe kullanılmaz olmuş, yerine makam ve vazifeyle ilgili mülki isimler konmuştur. İslamiyetten önce Türklerde Yabgu, şad, tigin, alp gibi ünvan ve rütbeler kullanılıyordu. Büyük Selçuklular…
Read More